Philips zit in zijn maag met een voormalige handelspartner uit de wietbranche. De man claimt miljoenen. De elektronicafabrikant voelt zich daarentegen bedreigd en geïntimideerd: “Laat het nu eindelijk, eindelijk, eindelijk eens ophouden.”

Philips Lighting, de lichtdivisie van het bedrijf, en ex-klant Hans Zondervan stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank van Amsterdam.

Wat deze week eindigde voor de rechter, begon in 2002 nog als een intensieve samenwerking. Zondervan wist Philips over te halen om via een tussenpersoon lampen en ander materiaal aan hem te leveren. Hij assembleerde het en leverde aan growshops en groothandels die het weer doorverkochten aan hennepkwekers. “Natuurlijk wisten ze waar het terecht zou komen. Ik heb gezegd dat ze marktleider konden worden en op een gegeven moment was dat ook zo”, stelt Zondervan.

Miljoenen heeft het elektronicaconcern dankzij zijn bedrijfje Kemi verdiend, zo beweert de man uit het Noord-Hollandse Oosthuizen. En in eerste instantie kreeg hij daarvoor ook de erkenning. Als Ajacied mocht hij zelfs een keer in een Eindhovense skybox kijken naar de voetbalwedstrijd PSV-Ajax .

In 2012 wijzigt Philips echter haar beleid en wil het niet meer samenwerken met bedrijven waarvan men weet of vermoedt dat producten in het illegale circuit terechtkomen. De zakenrelatie met Zondervan stopt, maar niet voordat een overeenkomst wordt getekend en een laatste levering wordt gedaan van 100.000 lampen.

Sinds 1 maart 2015 is het wettelijk verboden om producten te verkopen waarvan ook maar het vermoeden bestaat dat ze worden gebruikt in de hennepteelt. Zijn bedrijfje heeft Zondervan dan ook inmiddels moeten sluiten: "Deze zaak is heel belangrijk voor me. Ik ben werkloos en zit op de rand van de schuldsanering."

Wie pleegt er nou eigenlijk contractbreuk?

Donderdag stond Hans Zondervan met Philips voor de rechter, omdat hij vindt dat het bedrijf de afspraken niet is nagekomen. Zondervan claimt een bedrag van 3,8 miljoen euro, want volgens hem verdient Philips "tot op de dag van vandaag" geld aan de hennepteelt door de door hem ingebrachte kennis. "Philips kan er niet mee stoppen, want het is veel te belangrijk voor ze", zegt hij na de zitting tegen Z24.

Na een dagvaarding eind 2014 besloot Philips echter om een tegenvordering in te dienen. Het concern verwijt Zondervan dat hij zich niet aan de overeenkomst heeft gehouden, omdat hij tegen de afspraak in contact met medewerkers is blijven zoeken, liefst 146 keer. Aangezien er contractueel was afgesproken dat er een boete gold van honderdduizend euro per geval, eist Philips 14,6 miljoen euro van Zondervan, zegt een woordvoerder van Philips. "Meneer Zondervan is regelmatig zeer bedreigend en intimiderend overgekomen."

Bedreiging of laatste strohalm?

Dat bleek ook tijdens de zitting, toen advocaat Berto Vissers een aantal situaties schetste. Zondervan zou een keer 's avonds naar het huis van Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten zijn gereden en belde meerdere keren naar de huistelefoon van een andere bestuurder. Ook dreigde hij volgens de advocaat 'een kopje koffie te komen drinken', volgens Vissers een equivalent van 'een pistool op de knie krijgen'.

Vissers zelf heeft naar eigen zeggen ook last gehad van de intimiderende aanpak van Zondervan. Een gesprek tussen Vissers en Zondervan liep zo uit de hand, dat de laatstgenoemde door de politie uit het gebouw werd verwijderd.

"Wat moet je doen als je echt nergens meer binnenkomt?", zegt Zondervan ter verdediging. Hij vindt echt niet dat hij iets heeft fout heeft gedaan. "Ik zat mijzelf thuis helemaal op te vreten", is de reactie van Zondervan over het avondbezoek aan de bestuursvoorzitter. Vele mails en telefoongesprekken waren er aan vooraf gegaan, maar hij kreeg nul reacties. "En toen dacht ik: nou breekt mijn klomp en ga ik verhaal halen."

De rechter doet op 8 juli uitspraak.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl